Skuggholmarnas ARG.

3861460711053318362850284037854649397542912o

Det händer då och då att det dyker upp mystiska meddelande som kan vara lite märkliga att tolka. De brukar oftas dyka upp på websidor som "pastebin.com" eller på obskyra redditforum. Och är av naturen på engelska, riktat till en amerikansk pulibk. Men denna gången verkar det som det dykt upp ett mysterium på svenska. De första ledtrådarna eller som det kallas "kaninhålet" dök upp på familjeliv.se.   

 

För ett tag sedan, tror det var i våras så snubblade jag över Jukka. Ja alltså hans lilla hemsida jukkasfären.se. Det var en ganska konstig blandning av blogginlägg. Han hade, under ett besök i sin sommarstuga, lyckat snappa upp en radiosändning. Ett program som verkade väldigt märkligt. Det var Skuggholmens radiopsykolog han hade lyckat få in på sin radio.

 

Det är snyggt gjort, det är suggestivt och jag blir väääldigt nyfiken på fortsättningen. I början undrade några om det verkligen var så att han verkligen hade hittat en riktig utsändning. Ett tag så funderade jag på om han faktiskt lyckats snappa upp någon form av piratsändare. Men kunde ganska snart överge den idén. Efter lite förvecklingar och fler uppsnappade sändningar. så dyker det upp dokument som har skickats ut till en mindre mängd lyssnare/deltagare. Bland annat visar det sig att Jukka själv fått ett mail. ett mail från en man som har fått fax till sitt företag. som han driver ute i skärgården. Det är en klassiker med ett gömt budskap.

21da2f99b97f49504c491086a6a55655cef9b0mv2

Länken som är gömd i texten leder mycket riktigt till Petar och Markos transportföretag. Det finns inte så mycket mer på hemsidan än att de är väldigt diskreta om det skulle behövas samt att de har möjlighet att skaffa båtar och fartyg om uppdraget skulle kräva det. Dessutom har verksamheten hållit på sedan 1945. det för ju genast tankarna till en helt annan typ av verksamhet som bedrevs strax efter kriget, när man glatt landsatte agenter på den då av sovjetockuperade Baltkusten. I tron att bygga upp någon slags agentverksamhet.

Bloggandet fortsätter under sommaren och Jukka får fler papper med mystiska och hotfulla meddelanden. Tillslut visar det sig att han även får besök och att någon eller några personer följer efter honom. Han lyckas tom få med en skummis på bild. Men nu i höst verkar det gå utför. Låt oss bara konstatera att det är inte så bra att smaska i sig okända piller som man hittar i sin väska.

Vem det än nu är som ligger bakom detta så är det ett fantastiskt spännande initiativ. Ett för Sverige ganska nytt grepp inom storytelling online. Jag kan på rakt arm inte komma på något liknande. Allt jobb som ligger bakom, med utskick (eller åtmindstonne illusionen om att flera stycken fått utskick) är beundrandsvärd. Det ligger utan tvekan mycket planering och tankeverksamhet bakom detta. Det smakar nightvale fast på svenska. Det är bara att njuta av berättelsen och hänga med på vart den tar dig. 

För visst är det en historia? Det kan ju inte vara så att någonstans utanför Arholma finns det några öar, avskurna från resten av fastlandet. Några öar där det förigår något väldigt märkligt? Eller?