Ett koncept för fältradio.

Har funderat under en tid på konceptet att få till en bärbar radiostation. Som på ett enkelt sätt ska kunna användas när det behövs. Projektet tänker jag mig uppdelat i olika delar nämligen:

Strömförsörjning

Lätt och smidigt batteripack. Och någon form av lösning för att kunna ladda upp under tiden man är ute. Till att börja med är det tänkt att försöka få ihop ett  pack med 18650 LiFePo celler. Och använda rullbara solceller för att ladda upp cellpacket. Samt att allt ska kunna bäras omkring i ryggsäck. Så det får inte vara för tungt.

solar panel 50w tunn rullbar flexible    solar panel 50w tunn rullbar flexible 2

Radio/Antenn

Liten QRP kortvågsradio. Jag kan inte telegrafi, därför får det bli någon form av digital sändningsmod. Det lutar år JS8. Winlink hade varit trevligt men svårt att få att fungera med den tänkta datorlösningen. Tanken är nu att köra QRPVer. En pytteliten sändare från ett företag i Ukraina. Den har bara ett band. så vill man ha fler band kräver det yterligare burkar. Ingen jätteeffekt ut 1-4 W bara. Men det borde räcka i de flesta fall. Gäller att ha en ordentligt effektivt antenn.

05f9f05e972184ad0d9561692e7eee95

Datorstöd

Vilken datorlösning passar bäst? Den bör vara liten och lätt samt strömsnål. Tanken är just nu att använda en raspberrypi med mjukvara för de aktuella digitala moderna samt VNC för fjärrstyrning. och en gammal Samsungplatta.

 

Tankar om Arkiv
Test med stream från arbetsbänken
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Sunday, 27 September 2020
19 August 2020
Bryggeri
En ESB på gång. Det tog en stund innan jästen vaknade till. Men nu verkar det som det har kickat igång. https://web.brewfather.app/share/8hUa3EEbupnoNy...
14 July 2020
Babbel
Historia
Genealogi
Arkivfynd
En särskild problematik uppstår ofta när arkivbildaren avlidit och de efterlevande upplever "de gamla papperna" i personarkivet som en besvärande tillgång utan ekonomiskt värde jämfört med övrig kvarlåtenskap. De anhörigas villrådighet gäller mindre ...