Ett koncept för fältradio.

Har funderat under en tid på konceptet att få till en bärbar radiostation. Som på ett enkelt sätt ska kunna användas när det behövs. Projektet tänker jag mig uppdelat i olika delar nämligen:

Strömförsörjning

Lätt och smidigt batteripack. Och någon form av lösning för att kunna ladda upp under tiden man är ute. Till att börja med är det tänkt att försöka få ihop ett  pack med 18650 LiFePo celler. Och använda rullbara solceller för att ladda upp cellpacket. Samt att allt ska kunna bäras omkring i ryggsäck. Så det får inte vara för tungt.

solar panel 50w tunn rullbar flexible    solar panel 50w tunn rullbar flexible 2

Radio/Antenn

Liten QRP kortvågsradio. Jag kan inte telegrafi, därför får det bli någon form av digital sändningsmod. Det lutar år JS8. Winlink hade varit trevligt men svårt att få att fungera med den tänkta datorlösningen. Tanken är nu att köra QRPVer. En pytteliten sändare från ett företag i Ukraina. Den har bara ett band. så vill man ha fler band kräver det yterligare burkar. Ingen jätteeffekt ut 1-4 W bara. Men det borde räcka i de flesta fall. Gäller att ha en ordentligt effektivt antenn.

05f9f05e972184ad0d9561692e7eee95

Datorstöd

Vilken datorlösning passar bäst? Den bör vara liten och lätt samt strömsnål. Tanken är just nu att använda en raspberrypi med mjukvara för de aktuella digitala moderna samt VNC för fjärrstyrning. och en gammal Samsungplatta.

 

Tankar om Arkiv
Test med stream från arbetsbänken
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Sunday, 16 May 2021
16 November 2020
politism
Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig debattör, tidigare bärare av den papperskrona som är Skattebetalarnas förenings titel slöseriombudsman och författare till pamfletten Nätsmart: en guide till påverkan på sociala medier har slagit till igen. I dagarna g...
13 November 2020
politism
Eller en studie i inkrökthet. The summer of 2020 has seen the city of Portland, Oregon, become a symbol and a venue for the further, dramatic polarization of the United States. More than a hundred nights of intense protests against police violen...
13 November 2020